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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Unauthorized Practice of Law Opinion KBA U-51 

Issued: June 1997 

Question: Does a person, firm, partnership, corporation or other entity engage in the 
unauthorized practice of law when, not being an attorney licensed to practice law 
in the Commonwealth of Kentucky, said entity on behalf of another, and in an 
attempt to collect a debt, implies that the entity is an attorney and threaten 
litigation? 

Answer: Yes. 

References: KBA U-13; SCR 3.020 

OPINION 

SCR 3.020 provides: 

The practice of law is any service rendered involving legal 
knowledge or legal advice, whether of representation, counsel or 
advocacy in or out of court, rendered in respect to the rights, 
duties, obligations, liabilities, or business relations of one requiring 
the services.... 

A similar issue has been addressed by the Bar Association in KBA U-13. 

Note to Reader 
This unauthorized practice opinion has been formally adopted by the Board of Governors 

of the Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or 
its predecessor rule).  Note that the Rule provides in part: “Both informal and formal opinions 
shall be advisory only.” 


